ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΓΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
Βερεγγάρια


Μέσα σ’ ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο ξεπροβάλλει σε περίοπτη θέση, το ξακουστό ξενοδοχείο του Προδρόμου, το Βερεγγάρια. Το ξενοδοχείο αυτό αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά καταλύματα του 20ου αιώνα.

Το  Βερεγγάρια προσέλκυσε μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες, γ’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίστηκε και ως το «ξενοδοχείο των βασιλιάδων».
Ειδικότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, γύρω στο 1931, ξεχώρισαν οι επισκέψεις του βασιλιά της Αιγύπτου, Φαρούκ και του προέδρου του Ισραήλ, Εζέρ Βαϊσμάν.  Άλλωστε και η ονομασία του φέρει βασιλική αίγλη, αφού πιθανότατα προήλθε από την ομώνυμη βασίλισσα της Νεβάρρας, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Επιπρόσθετα, οι γάμοι του βασιλικού ζεύγούς τελέστηκαν στο νησί.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Βερεγγάρια απέσπασε κολακευτικά σχόλια απ’ όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έτυχαν της φιλοξενίας του.  Αδιάψευστο μάρτυρα της ποιότητας των υπηρεσιών του ξενοδοχείου αποτελεί το βιβλίο των επισκεπτών, στο οποίο υπάρχουν καταγεγραμμένες οι εντυπώσεις. Σαφέστερα, σ’ αυτό το βιβλίο εξαίρεται «η κυπριακή φιλοξενία», καθώς και οι «απαράμιλλες φυσικές ομορφιές».

Η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Βερεγγάρια, στοχεύει στην τόνωση του τουρισμού, τόσο στον Πρόδομο, όσο και στην γύρω περιοχή, μ’ άλλα λόγια στα χωριά της Μαραθάσας. Συνεπώς, το Βερεγγάρια θα αποτελέσει μία ιδανική πρόταση για τους λάτρεις των ορεινών θερέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το όραμα για επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας, ανήκει στον πρόεδρο του συγκροτήματος εταιρειών Salamis Tours Ltd, κο Βάσο Γ. Χατζηθεοδοσίου.  Με την αναβίωση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας, διαφυλάσσεται ένα κομμάτι της «πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Είναι αξιοσημείωτο πως έχει τεθεί ως βασική μέριμνα η διατήρηση  της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, ούτως ώστε να «παραμείνει άθικτη η ιστορική του μορφή». Ταυτόχρονα, όμως επιδιώκεται το ανακαινισμένο Βερεγγάρια, να μπορεί να παρέχει ακόμα και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη, όλες τις σύγχρονες ανέσεις.  Μέσα από τα προαναφερόμενα διαφαίνεται η φιλοδοξία της κοινότητας Προδρόμου ν’ ανακτήσει την αίγλη ενός πολυτελέστατου θερέτρου.

Συνοψίζοντας, με την επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας θ’ αναβαθμιστεί η ποιότητα του τουρισμού, σ’ ένα από σημαντικότερα ορεινά θέρετρα της Κύπρου. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών, τόσο Κυπρίων όσο και ξένων κατά τους θερινούς και κατά τους χειμερινούς μήνες. Αναμφισβήτητα, το ανακαινισμένο Βερεγγάρια θα αποτελέσει ένα από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς του νησιού.

 

Πηγή:
Ενημερωτικό έντυπο «Πολιτιστικός Μήνας Μαραθάσσας», Εταιρεία Αναπτύξεως Μαραθάσας, Αύγουστος 2005